header banner
Default

Nederlandse crypto-bedrijven winnen in de rechtszaak tegen DNB


Nederlandse crypto bedrijven behalen grote overwinning in DNB rechtszaak

Foto: Jarretera / Shutterstock.com

Elf Nederlandse crypto bedrijven, waaronder Bitvavo, klaagden in mei dit jaar De Nederlandsche Bank (DNB) aan. De toezichthouder zou jarenlang veel te hoge rekeningen naar hen hebben verstuurd. 

Vandaag besloot de rechtbank van Rotterdam dat zij het hiermee eens waren en dat de DNB de kosten terug moet betalen. Omdat het om miljoenen gaat, betekent dit een enorme overwinning voor de elf bedrijven.

🔔 Vandaag: €56 goud gratis Advertentie GoldRepublic

Elf crypto bedrijven pakken overwinning in rechtszaak tegen DNB

VIDEO: #279 - Rechtszaak tegen SBF van start, Nederlandse Bitcoin bedrijven winnen van DNB en Peak Bear
Satoshi Radio

Eind mei dit jaar schreven wij op onze site dat elf crypto bedrijven De Nederlandsche Bank hadden aangeklaagd. Het gaat om de bedrijven:

  • Digital Currency Services B.V. (Happycoins);
  • Phoenix Payments B.V. (Anycoin Direct);
  • 2525 Ventures B.V. (Litebit);
  • BUX Alternative Investments B.V. (BUX);
  • Bitonic B.V.;
  • B4C Markets B.V. (B4C);
  • Blox B.V.;
  • Coinmerce B.V.;
  • Bitmymoney B.V.;
  • BTC Direct Europe B.V.;
  • Bitvavo B.V.

Voorheen werden de kosten die de DNB maakte voor het toezicht houden op de firma’s volledig aan de crypto bedrijven gerekend. De elf crypto bedrijven waren het hier niet mee eens en spanden een rechtszaak aan. In 2020 ging het om een bedrag van €1,7 miljoen, wat in 2023 al opliep naar €3,9 miljoen. 

De rechter heeft de elf bedrijven gelijk gegeven en besloot dat de DNB enkel een gedeelte van de kosten mag opsturen. Het bedrag dat de regulator tot nu toe te veel heeft gevraagd, moet terug worden betaald. Om welk bedrag dat gaat is nog niet bekend, maar door de rekeningen van 2020 en 2021 is een streep gezet.

Litebit sluit de deuren, Bitvavo gekozen als beste alternatief

VIDEO: Dutch Crypto Companies Score Legal Win in Fight Against $2.3M Supervision Bill
Crypto World Daily

De rechter geeft de elf crypto bedrijven gelijk omdat zij geen vergunning hebben, maar enkel een registratie. De vennootschappen hoeven enkel te voldoen aan de witwasregels en worden verder weinig gereguleerd. Aangezien dat een veel minder zwaar regime is dan andere financiële instellingen, vindt de rechter een rekening voor alle kosten niet terecht. 

Een van de crypto dienstverleners, Litebit, heeft gedurende de rechtszaak zijn activiteiten al stopgezet. De concurrentie werd volgens het platform te groot en de opbrengsten wogen niet meer op tegen de kosten. Daarom besloot het bedrijf er vroegtijdig een einde aan te maken. Gebruikers van het platform worden aangemoedigd naar Bitvavo over te stappen.

Sources


Article information

Author: David Velasquez

Last Updated: 1698457803

Views: 705

Rating: 4.3 / 5 (97 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: David Velasquez

Birthday: 1924-01-02

Address: 70737 Johnson Wells, Kimberlyberg, WI 87624

Phone: +3901061566670126

Job: Chef

Hobby: Animation, Sewing, Tennis, Yoga, Amateur Radio, Meditation, DIY Electronics

Introduction: My name is David Velasquez, I am a radiant, exquisite, ingenious, Determined, unyielding, persistent, Open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.